Steeds meer mensen laten uit gezondheidsoverwegingen gluten uit hun dieet. De gluten worden vervolgens vervangen door pseudogranen als boekweit, quinoa, rijst of havermout. Als je een gezond spijsverteringsstelsel heb is dit een prima alternatief.

MAAR en misschien laat ik nu voor veel mensen een bubbel barsten…. Als je problemen hebt met je spijsverteringsstelsel, last hebt van allergieën, hormonale onbalans, auto-immuun aandoeningen, huid- of gewrichtsklachten werken pseudogranen vaak net zo belastend als gluten.

Pseudogranen bevatten zogenaamde anti-nutriënten die onze darmwand kunnen beschadigen en daardoor een lekkende darm kunnen verergeren. Gevolg is dat er ontstekingen ontstaan en voedingsstoffen niet meer goed opgenomen kunnen worden.

Mijn advies, probeer niet te denken in de trant van een vervanger voor gluten. Ga kijken naar hoeveel groenten je per dag eet. 800 gram (ja, je leest het echt goed) is een hoeveelheid waarmee je jouw lichaam geeft wat nodig is voor herstel. Hierdoor zal je gaan merken dat je je veel beter gaat voelen.