Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Het ontspant de spieren en bloedvaten. Daarnaast heeft magnesium een rol in de overdracht van zenuwprikkels. Vooral mensen die gevoelig zijn voor prikkels, hebben extra magnesium nodig.

Bij leaky gut ofwel lekkende darm is er een verstoring in de opname van magnesium. De kanaaltjes tussen de darmwandcellen, ook wel tight junctions genoemd, zorgen voor passage van verschillende elektrolyten zoals magnesium, calcium en natrium.

Deze kanaaltjes zijn bij een leaky gut bechadigt waardoor de opname van magnesium wordt bemoeilijkt.

Een tekort aan magnesium is te herkennen aan:
• Futloosheid
• Vermoeidheid
• Slecht inslapen
• Spierkrampen
• Snel geïrriteerd en overprikkeld zijn
• Moeite met concentratie en op woorden komen
• Migraine
• Darmklachten
• Allergieën
• Oorsuizen
• Hartkloppingen
• Restless legs