Waarom is er de laatste jaren zo’n grote toename van mensen met een gluten intolerantie? Terwijl onze voorouders wel baat hadden bij een dieet met brood als ontbijt en lunch. Geschat wordt dat 1 op de 7 mensen een gevoeligheid heeft voor gluten, WAT IS DE OORZAAK?

  • Tarwe veredeling. Tarwe bevat tegenwoordig veel grotere hoeveelheden gliazide. Het gluteneiwit waar coeliakie patiënten op reageren en dus het eiwit wat overgevoeligheid voor gluten veroorzaakt.
  • In tegen stelling tot vroeger worden gewassen veel meer bewerkt, denk aan bestrijdingsmiddelen maar ook stoffen die gewassen sneller laten groeien. De voedingswaarde van deze gewassen is sterk verlaagd.
  • Ons voedingspatroon is sterk veranderd. Veel suikers, GMO’s en additieven en weinig groenten en fruit. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in de darmen, waardoor een overgevoeligheid voor onder andere gluten en melk sneller ontstaat.
  • Stress is een grote factor in ontstaan van darmproblemen, waardoor ook een glutenintolerantie sneller ontwikkeld. We ervaren nu veel meer stress dan vroeger.
  • Het verschil in stralingsbelasting is groot. Wij zijn in korte tijd van 0G naar 4G gegaan en zitten hier bijna constant in. Hierbij ontstaat een spin inversie, een allergische reactie waarbij het lichaam toxinen gaat vormen. Dit leidt tot immuun problemen en gevoeligheid voor stoffen als gluten

Wil je jouw darmen optimaliseren zodat de schade door gluten hersteld wordt? Volg dan het FoodWise programma.