6 redenen waarom niet:
Soja bevat fyto-oestrogenen een stof die lijkt op het lichaamseigen hormoon oestrogeen. Voor vrouwen in de overgang kan dit een pre zijn. Maar bij mannen zorgt het onder andere voor onvruchtbaarheid en bij jonge meisjes voor een vervroegde menstruatie.
Soja bevat goitrogene stoffen die een schadelijke werking hebben op de schildklier. Deze stof zorgt voor onderdrukking van enzymen die schildklierhormonen aanmaken. Bij baby’s wordt consumptie van soja in verband gebracht met ontwikkelen van auto immuunziektes.
Soja bevat fytinezuur wat de opname van essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer en zink in de darmen belemmert. Bovendien verhoogt consumptie de behoefte aan vitamine B12 en vitamine D.
Soja bevat saponine een zeepachtige stof die in shampoos wordt gebruikt. Saponine tast de darmwand aan en kan zo een lekkende darm veroorzaken.
Soja bevat de stoffen anti-trypsine en anti-amylase stoffen die zorgen voor verminderde vertering van ons voedsel.
Soja trekt tijdens het bewerkingsproces aluminium aan. Er zit 100 keer zoveel aluminium in sojamelk als in koemelk. Aluminium wordt onder andere in verband gebracht met ontwikkeling van alzheimer.
Wat kun je dan wel gebruiken als vervanger?
Het is een achterhaald begrip dat wij melkproducten nodig hebben. De oermens hing ook niet onder een koe toch? Calcium uit bladgroente wordt bijvoorbeeld twee keer zo goed opgenomen door ons lichaam dan uit melk.
Voedende vervangers:
– Gefermenteerde soja, liefst bio organisch en onbewerkt
– Kokosmelk – Amandelmelk
– Geiten- of schapenmelk
– Geitenmelkkefir of rauwe melkproducten
Recent Comments