Maar ik ben nooit ziek? Dat is de reactie die ik krijg als ik vertel dat ik bij de cliënt een lage weerstand meet. Afweerreacties zijn onder andere griep en koorts. Bij een lage weerstand krijg je dat niet, maar ga je kwakkelen. Je bent niet echt ziek, maar wel lang allerlei klachtjes. Dit zie ik vaak als er sprake is van een lekkende darm. Als therapeut ben ik dan ook blij als mijn cliënten griep en koorts krijgen, simpelweg omdat dit betekend dat het afweersysteem goed functioneert.

Naast een teken van een goede afweer, kan een griep ook ontwikkelen als er een stuk emotioneel werk is gedaan. De griep is dan een manier waarop het lichaam zuivert. Loslaten en overgave, letterlijk bij bijvoorbeeld een buikgriep. Niet fijn, maar je mag je lichaam dus dankbaar zijn voor zijn goede werk!

Je kunt je lichaam bij griep wel extra ondersteunen met vitamine C, zink en Echinacea